Aerację najlepiej wykonać minimum raz w roku, a optymalnie dwa razy.
Sprzyjającym okresem do jej przeprowadzenia jest wiosna, kiedy temperatura utrzymuje się stabilnie powyżej 10 stopni. Zazwyczaj w drugiej połowie maja możemy się już spodziewać takich temperatur.
Na wiosnę zdecydowanie lepszym wyborem jest aeracja korkowa zakończona podaniem nawozu, kondycjonerów gleby oraz piaskowaniem / top dressingiem.
Latem również można wykonać aerację wg potrzeb. Zwłaszcza kiedy zaobserwowaliśmy na powierzchni trawnika plamy ciemniejszej trawy, która traci turgor*. Są one skutkiem zbitej, twardej gleby, która nie pozwala wodzie i składnikom odżywczym swobodnie się w niej przemieszczać, przez co korzenie nie mogą ich pobrać. Aby to potwierdzić wystarczy wziąć widły lub śrubokręt i spróbować wbić narzędzie jak najgłębiej. Jeśli zdołamy wbić je najwyżej na kilka cm w głąb ziemi, to znak, że czas na aerację. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby była korkowa z piaskowaniem, ale może być też pełnym bolcem, bez piaskowania.
Jesienna aeracja lepiej jeśli będzie korkowa z piaskowaniem.
Więcej o sposobie przeprowadzenia aeracji i piaskowaniu w Przewodniku 13.3 "Jak przeprowadzić aerację?"
*) Turgor to pojęcie związane z napięciem ścian komórkowych roślin, wynikającym z napływu wody do komórek. Jest to stan, w którym komórki roślinne są odpowiednio napełnione wodą, co sprawia, że ich ściany stają się napięte i elastyczne. Turgor jest istotny dla utrzymania prawidłowej struktury rośliny, podtrzymywania pionowej postawy, rozwoju komórek i wielu procesów fizjologicznych.
Tekst na licencji Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0.
Informacje były przydatne? Możesz postawić mi kawę i podziękować :)